Kan een conferentie in het hart van Europa levens veranderen?

Congrescentrum Square (Brussel) verwelkomt 38ste Europees Mucocongres

Van 10 tot en met 13 juni vindt het 38ste Europese Mucocongres plaats in Square, het internationale congrescentrum in Brussel. Mucoviscidose (ook gekend als cystic fibrosis of CF) is de meest voorkomende levensbedreigende erfelijke ziekte in België en Europa. Nu we op de drempel staan van de ontwikkeling van nieuwe therapieën die het leven van mensen met muco fundamenteel kunnen veranderen, is dit congres is extreem belangrijk voor de mucogemeenschap en hele medische wereld.

Prof. Kris De Boeck, voorzitter van organisator  European Cystic Fibrosis Society legt uit: “De bijeenkomst van meer dan 2200 muco-experts uit meer dan 50 landen biedt een unieke kans voor onderzoekers, zorgverleners, patiëntvertegenwoordigers en de industrie om hun kennis te delen en van elkaar te leren. Zo zullen ze de laatste vooruitgang in het wetenschappelijk onderzoek, nieuwe behandelingen en optimale zorgtechnieken bespreken. Op die manier bouwen ze aan een betere toekomst voor elk kind en volwassene met muco in Europa en daarbuiten.”

Congresvoorzitter Prof. Georges Casimir: “We zijn heel blij dat we dit congres hier in het hart van Europa mogen organiseren. De mucogemeenschap is ontzettend actief in België. Dit congres is dan ook een enorme steun en motivatie voor de onderzoekers en al wie vecht voor een betere behandeling en levenskwaliteit van mensen met muco in Europa.”

De laatste keer dat het mucocongres in België plaatsvond, is twintig jaar geleden. Sindsdien is er veel veranderd. “Mensen met mucoviscidose leven langer en beter. In veel landen zijn meer dan de helft van de patiënten volwassen. De zorg wordt georganiseerd door multidisciplinaire teams volgens Europese richtlijnen. Bovendien werkt men momenteel aan de ontwikkeling van de eerste behandelingen die de oorzaak van de ziekte aanpakken. Muco is echter nog steeds een ongeneeslijke en levensbedreigende ziekte. Onderzoek naar meer effectieve behandelingen is de enige hoop voor de patiënten en hun families.” aldus Karleen De Rijcke, voorzitter van CF Europe en directrice van de Belgische Mucovereniging.

Dit congres zal helpen belangrijke stappen te zetten in de realisatie van de droom van alle mucopatiënten en hun families: een lang en gezond leven. Celine, moeder van een peuter met muco getuigt: “Wie ‘onderzoek’ zegt, zegt hoop voor mijn kleine dochter. We zijn heel blij dat onderzoek naar betere behandelingen volop aan de gang is. We blijven geloven en hoop hebben en we weten dat we met de steun van jullie allemaal, we er wel zullen geraken.”

Op het congres worden meer dan 2.200 deelnemers verwacht. Hiervan komt ongeveer 80% uit Europa (waarvan 12% uit België) en 20% uit de rest van de wereld. Voor de uitwerking van het wetenschappelijke programma van werd beroep gedaan op een Wetenschappelijk Comité. Het programma bevat presentaties met plenaire sessies, symposia, workshops, speciale interessegroepen, ePoster sessies en ‘Ontmoet de Experts’ discussies en omvat het hele spectrum van muco-gerelateerde disciplines en onderwerpen.

 

Contacteer ons
Karleen De Rijcke Mucovereniging
Karleen De Rijcke Mucovereniging
Over Mucovereniging

De Mucovereniging zet zich samen met de families, mucocentra en zorgverstrekkers in voor een beter, langer en gelukkiger leven voor alle mensen met mucoviscidose. Bij deze ziekte blokkeren abnormale dikke en taaie slijmen de ademhaling en de spijsvertering. Dit veroorzaakt longproblemen, infecties maar kan ook leiden tot suikerziekte of darmverstoppingen. In ons land zijn er meer dan 1.200 mensen met deze ongeneeslijke en erfelijke aandoening. De Mucovereniging staat kinderen, jongeren en volwassenen met muco in ons land bij in hun dagelijkse strijd tegen de ziekte. Dat doen we onder andere door mensen met muco bij te staan op sociaal, praktisch en financieel vlak maar ook via acties om het bewustzijn rond deze ziekte te doen toenemen.

Mucovereniging
Joseph Borlelaan 12, 1160 Brussel